Voorstellingen voor kinderen en volwassenen

Keizer Wu

Klaas ontdekt de wereld

De Kleine Prins

De Bremer stadsmuzikanten

Theater Plezier
Keizer Wu

Keizer Wu is diep bedroefd vanwege de dood van zijn vrouw. De magiër Wong maakt een schim van de keizerin en brengt haar op deze wijze tot leven.

Dit verhaal staat bekend als het oudste verhaal over het schimmenspel en dateert van circa 120 v. C. Het wordt gespeeld met gekleurde (nieuwe) Chinese schimmen in ons oude theater, met een kaars als verlichting. Zie toelichting hieronder.

terugKlaas ontdekt de wereld

Hij gaat met de trein, komt op een markt met bijzondere kramen en gaat uiteindelijk weer naar huis waar een bezorgde moeder en een strenge vader op hem wachten… Met de gerestaureerde, honderd jaar oude schimmen maakte Willemien van Delft een verhaal over een jongen op zijn ontdekkings­tocht, honderd jaar geleden.

“Zo ging dat vroeger, lang geleden.
In de tijd van jullie over-overovergrootvader.”

Het oude theater
“Keizer Wu” en “Klaas ontdekt de wereld” spelen we in het oude theater – met een kaars als verlichting – met gebruik van antieke schimmen en oude verhalen. Met een antiek houten tafel­schimmen­theater, 150 jaar oud, en de restanten van 100 jaar oude schimmen, geven we – na grondige restauratie – diverse voorstellingen. Dit theater leent zich bijzonder goed voor het tastbaar maken van de rijke historie en traditie van het schimmenspel.

terugDe Kleine Prins

De verteller/piloot heeft net een noodlanding gemaakt in de woestijn. Een stemmetje vraagt: “Toe, teken eens een schaap voor me”, en wekt hem uit zijn versuffing. Toen de piloot jong was tekende hij een boa-constrictor die een olifant had ingeslikt, maar grote mensen zagen er een hoed in. Ze zeiden dat hij nuttige dingen moest leren, om erbij te horen. Dat is hij gaan doen. En nu ineens is er dit kleine ventje. Ze raken in gesprek.

In het theater zien we het leven van de Kleine Prins op zijn planeet met zijn roos. Omdat het niet goed gaat tussen hem en zijn roos, gaat hij op reis door het heelal. Hij komt op de planeet aarde in een veld met wel 5000 rozen. Van de vos leert hij dat liefde de ander “enig op de wereld maakt, want alleen met het hart kun je goed zien. Voor de ogen is het wezenlijke onzichtbaar.”

Dan wil de Kleine Prins terug naar zijn planeet, naar zijn roos die slechts vier doornen heeft om zich te beschermen.

Naar het boek “De Kleine Prins” van Antoine de Saint-Exupéry, 1943

terugDe Bremer stadsmuzikanten

In de omgeving van Bremen wonen vier oude dieren. De ezel kan geen zware vrachten meer vervoeren. De molenaar wil hem afdanken en naar de slager brengen. De hond is te oud om de roedel te volgen. Zijn baas wil hem afdanken en doodslaan. De tanden van de kat zijn versleten. Ze kan geen muizen meer vangen en haar bazin wil haar verzuipen. De haan kraait uitbundig nu het nog kan. ’s Avonds maakt de boerin soep van hem.

Ze besluiten samen naar Bremen te gaan om daar muziek te maken: balken, blaffen, miauwen en kraaien. Onderweg komen ze in het bos bij het huis van de rovers. Door een slim plan worden deze verjaagd en ze eten zoveel als ze kunnen. De rovers durven uiteindelijk niet terug te komen.

De vier dieren blijven wonen in het huis in het bos en als ze geen eten meer hebben gaan ze muziek maken in Bremen.

terugTheater Plezier

In dit theater uit 1935 laat Ombramaan drie stukken zien:

Het Wereldberoemde Circus
Het circus rijdt de stad binnen. Ombramaan kondigt de verschillende nummers aan. Ook wilde dieren treden op. De leeuw wil zelfs Violet (de poedel) opeten. Gelukkig is het allemaal goed gekomen. Het eindigt met de bruiloft van Fidel en Violet.

De zangles
Ombramaan geeft zangles: liedjes die we allemaal kennen. Hij laat ook de afbeeldingen zien. We kunnen ze allemaal meezingen.

Klein Duimpje
Het alom bekende sprookje van Klein Duimpje. Vader en moeder hebben geen eten meer voor de zeven broertjes en laten ze achter in het bos. Al dwalend komen ze bij het huis van de reus. Een oude vrouw laat hen slapen aan het voeteneind van de dochters van de reus. De reus roept als hij binnen komt: “Ik ruik mensenvlees!” Maar hij kan de broertjes niet vinden. Als hij slaapt trekt Klein Duimpje zijn zevenmijlslaarzen uit. Ze kruipen met z’n allen in de laars en komen snel weer thuis. De reus gaat dood van boosheid. De koning is daar dankbaar voor. Klein Duimpje wordt hofkoerier en de hele familie mag wonen in een groot huis, ook de lieve oude vrouw.

terugstart