Voorstellingen voor kinderen

Voorstellingen voor kinderen van 5 t/m 11 jaar:

De ark van Noach

Het lichtje voor de winter

Poele's kerstfeest

De Vierde Koning

Johans huis

Hans en Grietje




De ark van Noach

Het universele verhaal van een grote overstroming wordt op een moderne manier verteld. We zien twee kinderen, Koen en Juul, en hun hondje Floor vluchten voor het opkomende water. Onderweg raken ze Floor kwijt. Om te schuilen verstoppen de kinderen zich in de ark. Alle dieren gaan er naar binnen. Gelukkig verschijnt Floor ook nog op tijd. Dan stijgt het water met de vissen, de regen duurt voort... En het grandioze slot met de regenboog maken deze voorstelling tot een boeiend geheel.

“Kijk eens omhoog hoe de regenboog
zijn kleurige bruggetje over ons spant.
Als het eens regent en de zon schijnt
dan komt de regenboog boven het land.”

Workshop
Na de voorstelling tijdens de workshop maken kinderen hun favoriete dier als schim. Ermee oefenen kan in het theater.

terug



Het lichtje voor de winter

Soldaat Maarten stormt binnen en vertelt dat zijn vrienden hem de stad uit joegen. Ze vinden hem geen echte soldaat, omdat hij maar een halve mantel heeft. Maarten wil naar een grot in de heuvels, waar hij vroeger een lichtje had.

In het theater springt een jongen met een lantaarn uit een pompoen. Het is Yorick en hij ziet hoe alle dieren in de herfst een plekje vinden voor de winter. Hij gaat met zijn lantaarn naar een donker huis waar een boze en bange vrouw woont. Ze jaagt hem weg. Moedig probeert hij het nog een keer. Dan horen de vrouw en Yorick:

“Het schemert al, de wind waait, geen sterretje aan de hemel staat.
Sint Maarten draag uw licht vooraan, dat ik uw lichtspoor volgen kan.
Mag 'k lopen veilig aan uw arm en om mij heen uw mantel warm,
Gij gaat met de lantaarn voort en brengt ons aan de gouden poort.”

De jongen keert terug in de pompoen.

Workshop
Na de voorstelling worden er lantaarns gemaakt. De figuren die er uit worden gesneden of geprikt worden schimmen. In het theater wordt daarmee geoefend.

terug



Poele's kerstfeest

Een verhaal over samen en alleen zijn. Het is vakantie en de familie gaat op wintersport. De auto is zo vol dat Poele thuis moet blijven. Alleen. Alleen? Beer Poele viert een bijzonder kerstfeest. Een verrassend spel met heel wonderlijke schimmen.

“... en hij vierde het mooiste kerstfeest van zijn leven met al zijn vrienden!”

Gebaseerd op het boek “Pule's Weihnachtsfest” van Ebi Naumann (1987).

Workshop
Na de voorstelling maken kinderen een lichtscherm van een deel van het verhaal, of naar een eigen idee. De uitgesneden figuren worden schimmen waarmee in het theater geoefend wordt.

terug



De Vierde Koning

Het verhaal gaat over de twaalf dagen tussen Kerstmis en Driekoningen: de reis van Casper, Balthasar en Melchior, de drie koningen die een heldere ster volgen, om de nieuwe koning te vinden. Poele de beer droomt dat hij ook de ster volgt en dan... wordt hij zelf de vierde koning en hij wenst:

“Ik wens dat alle mensen lief zijn voor elkaar en dat er veel potten met honing zijn!”

Tot slot krijgen de kinderen een cakeje. In drie cakejes is een boon verstopt. Wie een boon heeft, krijgt een koningsmantel. Onder het zingen van een Driekoningenlied gaan de kinderen naar de workshop.

Workshop
Na de voorstelling maken de kinderen een eigen ster met daaraan hun wens voor het nieuwe jaar. Met deze ster kunnen ze in het theater hun wens laten zien.

terug



Johans huis

Op tafels liggen de werelddelen, uit een toverdoos komen heel verschillende huizen tevoorschijn. In al die huizen wonen kinderen, die er ook allemaal anders uitzien: kroeshaar, sluik haar blond, bruin, zwart, gehandicapt, blauwe ogen, bruine ogen enz. Al die kinderen wonen in huizen en al de huizen horen bij verschillende werelddelen. Het publiek mag elk kind bij het goede huis en werelddeel plaatsen.

Eén kind blijft over. Dat is Johan, daarover gaat het verhaal. Het jongetje Johan is anders dan andere kinderen. Hij wordt geplaagd, maar zijn ouders staan achter hem en steunen hem in zijn langzame groei.

“Jullie zeuren over wat hij niet kan,
maar kijk naar wat hij wel kan.
Hij is anders, maar net zo goed!
Het is onze jongen.”

Zijn vader leert Johan een vak: timmerman! Het huis dat Johan gaat bouwen mislukt eerst, omdat hij luistert naar allerlei adviezen. Hij maakt tenslotte zijn eigen huis en wordt aanvaard als mens.

Workshop
In de workshop na de voorstelling maken de kinderen hun eigen fantasie-huis.

terug



Hans en Grietje

Hans en Grietje is een van de sprookjes die verzameld zijn door de gebroeders Grimm, in het begin van de 19e eeuw. Het verhaal is afkomstig uit Hessen. Het wordt in vele landen verteld.

Twee kinderen worden in het bos achtergelaten omdat hun stiefmoeder en vader geen eten meer voor hen hebben. De eerste keer volgen ze de glimmende steentjes in het maanlicht en komen zo thuis. Vader is heel blij. De tweede keer strooit Hans broodkruimels maar als de maan opkomt blijkt dat de vogels de kruimels hebben opgegeten.

Ze verdwalen en komen bij het koekhuisje van de heks. Hans wordt vetgemest en Grietje moet heel hard werken. Als de heks het tijd vindt om Hans te braden duwt Grietje – door een slimme list – de heks in de oven. Ze nemen goud en zilver mee uit het heksenhuis, worden door een eend over een breed water gezet en komen weer thuis. De stiefmoeder is dood en vader is heel blij dat zijn kinderen nog leven. Ze zijn niet arm meer.

Workshop
Na de voorstelling maken de kinderen een koekhuisje of een van de figuren uit het sprookje.

terug



start