De spelers

Verschillende mensen zetten zich wisselend in voor de voorstellingen. Voor een uitvoering zijn nodig: een of twee schimmenschuivers, een muzikant en een verteller. Door goede samenwerking wordt alles tot in de puntjes verzorgd: aankleden en ver­duisteren van de ruimte, opbouwen van het theater en het eventueel voorbereiden van de workshop.

Bea Kloosterman is al sinds 1991 bij het schimmentheater. Zij maakt de schimmen en andere attributen, ordent en organiseert. Zij zit meestal achter het theater als schimmen­schuiver. Voor haar geldt: “In de donkere tijd van het jaar is de aandacht naar binnen gericht en de betrokken­heid op elkaar groter. In die sfeer past een voorstelling met licht en donker.”

Hetty van Geene heeft al jaren affiniteit met schimmen. Ze is veel bezig geweest met het ontwerpen en maken van transparanten. Zij schuift nu graag de schimmen. De technische kant van de theaters en van de schimmen hebben haar bijzondere belangstelling. Ook de workshops bij de kindervoorstellingen doet zij met veel plezier.

Wanda Kuster verzorgt de tentoonstellingen bij de voorstellingen. Ook de catering is in haar handen. Ze helpt heel graag bij de workshops voor de kinderen. Soms springt zij in bij het schuiven van de schimmen.

Petra Rosenberg schept een muzikale bedding door middel van levende muziek op lier, bamboefluiten en vele andere instrumenten. Zij heeft veel ervaring in het muzikaal improviseren en daardoor kan zij intensief op de sfeer en de mensen ingaan. Dit schept harmonie en stemming tijdens de voorstelling.

Arlette de Bouvere speelt bij sommige stukken op de 'hang'. Dat is een stalen percussie-instrument met verschillende tonen, en wordt met de handen bespeeld. Het is in 2000 ontworpen door twee Zwitserse studenten – hang is Zwitsers dialect voor 'hand'. Het warme, betoverende en rustgevende geluid van de hang leent zich uitermate voor de begeleiding van een verstild schimmenspel.

Leonne Spilt vindt het schuiven van de schimmen heel leuk omdat het hoofd, hart en handen aanspreekt (en een beetje techniek). Ook de klein­schaligheid spreekt haar aan. De workshops doet zij met veel plezier. Zij bedenkt ook de jaarlijkse nieuwjaarsgroet.

Beheer website: Nico Spilt.


start